
ارز رمزنگاری شده یا رمز ارز چیست ؟
آنچه در این مقاله می خوانیم..!









تاریخچه ارزهای رمزنگاری شده ( رمز ارزها )
ارز دیجیتال مدتها قبل از اینکه اولین ارز مجازی به وجود بیاید، به عنوان یک ساختار تئوریک وجود داشت تا بتواند جایگزینی برای مدل فعلی مبادلات و پولهای رایج بشود. در سال 1983 اوایل دهه 80 میلادی ، یک رمز نگار آمریکایی به نام دیوید شام ( David Chaum ) یک نوع پول دیجیتال مبتنی بر رمزنگاری اختراع کرد.
الگوریتمی را با نام “blinding” طراحی کرد که در رمزگذاری مدرن وب امروزی نیز به عنوان هسته مرکزی به کار گرفته میشود. این الگوریتم فضایی امن و غیرقابل ردگیری برای انتقال پول بین دو طرف معامله را فراهم میکرد و یک پول الکترونیکی با نام blinded money برای انتقالات استفاده میشد .
او در سال ۱۹۹۵ یک پول دیجیتال دیگر به نام دیجیکش ( DigiCash ) را ابداع کرد که روش رمزنگاری آن به گونهای بود که نه بانکی که پول در آن حفظ میشد، نه دولت و نه هیچ شخص ثالثی قادر به ردگیری تراکنشهای مالی نبودند و واحدهای پولی را بر پایه الگوریتم طراحی شده خود جلو می برد.
رمز ارز یک ارز رمزنگاری شده است که توسط یک رشته رمز نگاری مورد حفاظت قرار میگیرند .
ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال همانند بقیه ی ارز های رایج در دنیاست ، با این تفاوت که هیچ معادل فیزیکی ندارد . اعتبار این ارز بسته به صفر و یکهایی است که کامپیوتر آنها را شناسایی کرده و ثبت میکند .
ارز دیجیتال یا (Crypto) شکل خاصی از پول دیجیتال گفته می شود که بر پایه علم رمزنگاری ایجاد شده است و ارزهای دیجیتال بهعنوان وجه قانونی پذیرفته شده و میتوانند برای خرید کالاها و پرداخت اینترنتی و انتقال وجه بین کاربران مورداستفاده قرار گیرند دقیقا مانند اسکناس های کاغذی موجود در سراسر دنیا.
Crypto پیشوندی که در کلمه cryptocurrency استفاده شده است، به معنای حفاظت اطلاعات در مقابل هکرهاست و مخفف عبارت cryptography است.
ارز رمزنگاری شده چیست ؟
ارزهای رمزنگاری شده یکی از زیر مجموعههای ارز دیجیتال است. هدف اصلی از توسعه این نوع ارز دیجیتال، افزایش حریم خصوصی است.
اساس کار این نوع ارز دیجیتال ساختارهای غیرمتمرکز است. یعنی توسط هیچ مرکز و سازمان سومی ممیزی و کنترل نمیشود. رایجترین نمونههای ارز دیجیتال رمزنگاری شده، بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و ... هستند.
بر اساس تعریفی که سایت Decryptionary از ارز های رمزنگاری شده ارائه کرده است ، cryptocurrency به پول دیجیتال یا الکترونیکی گفته می شود که با استفاده از آن می توان امور مالی را به صورت رمزنگاری شده، بدون آنکه هویت کاربران مشخص شود، انجام داد. بنابراین با استفاده از این ارزهای دیجیتالی ، نیاز افراد در سراسر جهان به سیستم سنتی بانکی کمتر می شود، چرا که خودشان به راحتی می توانند مدیریت اطلاعات شخصیشان و انجام تراکنش ها به واسطه فناوری بلاکچین به عهده گیرند .
با استفاده از ارزهای دیجیتال و ارزهای رمزنگاری شده دیگر نبایستی نگران تبدیل ارز ها به یکدیگر بود ، به همین دلیل جای تعجب نیست که در آینده تراکنشهای مالی در سراسر جهان با سرعت بیشتر و بهصورت یکپارچه انجام شوند.
معرفی انواع ارز رمزنگاری شده
ارزهای دیجیتال به جز بیت کوین را میتوان به دو دسته آلت کوینها و توکنها تقسیم کرد . آلت کوینها یا همان کوینها هر کدام بلاک چین مخصوص خودشان را دارند.

بیت کوین :
یکی از مشهورترین و قدیمیترین ارز دیجیتال است که همیشه مورد توجه بسیاری از اقتصاددان ها و سرمایه گذاران بوده است. از زمان ساخت این ارز دیجیتال توسط ساتوشی ناکاموتو بیش از ۱۰ سال میگذرد و از آن زمان تاکنون جایگاه نخست را بین ارزهای دیجیتال از دست نداده است.
اتریوم :
یده اتریوم در سال ۲۰۱۳ توسط ویتالیک بوترین مطرح شد. اولیه سکه اتریوم در سال ۲۰۱۴ به وقوع پیوست و شبکه آن در جولای ۲۰۱۵ راهاندازی شد .
اتریوم از همان ابتدا با ایدههای نوآورانه ظاهر شد. ارز دیجیتال این پلتفرم اتر (ether) نام دارد و از اتریوم برای ساخت توکن میتوان استفاده کرد.
ریپل :
ریپل پلتفرمی برای انجام تراکنشهای ارزان و سریع طراحی شده است. این ارز پرداختی در سال ۲۰۱۲ عرضه شد و از پولهای رایج در شبکه خود پشتیبانی میکند. ریپل بر روی همکاری با بانکها و توسعه سیستم پرداختی خود تمرکز کرده و کوین آن اکسآرپی (XRP) نام دارد.
لایت کوین :
با هدف پرداختهای سریعتر، با اعمال تغییراتی بر روی کدهای بیت کوین توسط چارلی ساخته شد. این ارز دیجیتال با نام نقره دیجیتال شناخته میشود و یکی از قدیمی ترین آلت کوینهاست.
بیت کوین کش :
یکی از فورک های معروف بیت کوین که با اعمال تغییر بر روی اندازه بلاکها در سال ۲۰۱۷ به وجود آمد. بیت کوین کش در سال ۲۰۱۸ به دو زنجیره ABC و SV تقسیم شد، به طوریکه زنجیره ABC با نام بیت کوین کش به فعالیت خود ادامه داد .
ویژگیهای منحصر به فرد رمزارزها
رمزارزها هم مانند تمام سیستم های پرداختی ویژگیهای انحصاری خوب و بد داردند اما محبوبیت روز افزون ارزهای دیجیتالی و جذاب بودن آن ها در میان عموم باعث جهانی شدن آنها شده است. از مهمترین این ویژگیهای رمزارزها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

دیجیتالی بودن :
رمزارزها ماهیت فیزیکی ندارند و فقط کدهای صفر و یکی هستند که در شبکه ثبت میشوند . در واقع، کریپتوکارنسی وجود واقعی ندارد ، یعنی هیچ سکه یا اسکناسی در کار نیست. هیچ پولی به عنوان پشتوانه در بانک های مختلف مثل بانک مرکزی برای رمز ارز دیجیتال وجود ندارد، فقط در فضای مجازی در دسترس است.
غیرمتمرکز بودن :
از ویژگیهای مهم رمز ارز دیجیتال تمرکززدایی است، مثلاً هیچ مؤسسهای رمز ارزی مانند بیتکوین را کنترل نمیکند و در تصرف اختیار و یا مالکیت یک دولت یا سازمان خاصی نیست.
کریپتوکارنسیها در یک سرور یا کامپیوتر مرکزی ذخیره نمیشوند آنها معمولاً در میان شبکهای از هزاران کامپیوتر توزیع شدهاند. شبکههایی که سرور مرکزی نداشته باشند، شبکههای غیر متمرکز نامیده میشوند .
مبادله شخص با شخص :
ارزهای رمزگذاری شده از سیستم مستقیم برای انجام معاملات استفاده میکنند. در این سیستم، افراد بدون هیچ واسطهای میتوانند به خرید و فروش ارزهای دیجیتال بپردازند.
دنیای رمز ارز ها هیچ شخص ثالث معتمدی وجود ندارد!
حفظ هویت و ناشناس بودن :
هنگام استفاده از رمز ارز دیجیتال ، نیازی به شناسایی هویت کاربران نیست و هر کاربر با آدرس کیف پول دیجیتالی خود شناسایی میشود. کریپتوکارنسیها نیازی به احراز هویت ندارید. هیچ قانونی بر اساس ملیت، رنگ پوست، جنسیت و …. وجود ندارد تا مشخص کند چه کسی میتواند و یا نمیتواند از آنها استفاده کند.
شما مقداری از هر نوع رمزارز را به فرد دیگری که آدرس کیف پول او را دارید، ارسال میکنید و گیرنده آن را دریافت میکند. تمام شبکه این فرآیند را بررسی میکند تا همه چیز صحیح و طبق اصول صورت گیرد و هر رمزارز فقط یکبار خرج شود. تنها چیزی که دیگران در هنگام نقل و انتقال رمز ارز از شما میدانند، آدرس کیف پول شما است. این قابلیت نشان دهنده این است که تمام افراد بلااستثنا می توانند ار رمز ارزها استفاده کنند .
کاهش هزینهها و افزایش سرعت تراکنشها :
از آنجایی که مبادلات و پرداختها بهطور مستقیم بین کاربران صورت میگیرد، رمزارزها میتوانند با حذف واسطهها ، مراحل پردازش و هزینههای مربوط به زیرساختها و مالیاتها را برخلاف روشهای پرداخت سنتی ، از بین ببرند .
سادگی و شفافیت معاملات :
به دلیل اینکه در معاملات مستقیم با رمزارزها ، امکان مشاهده همه تراکنشها در شبکه وجود دارد ، این سیستم میتواند به گردش مالی ساده تر و شفاف تر کمک کند.
کنترل تورم و جلوگیری از تولید بیرویه اسکناس :
ارز رمزنگاری شده بهصورت بیرویه تولید نمیشوند و دولت یا سازمانی وجود ندارد که هر وقت خواست، بتواند رمزارز را روانه بازار کند. رمزارزی مانند بیتکوین، تعداد محدودی دارد (21 میلیون بیتکوین) که بهمرور زمان، تولید آن پیچیدهتر میشود!
فراگیر بودن و تسهیل در جهانی شدن کسب و کارها :
رمزارز یا ریپتوکارنسیها، ارزهای بدون مرز ویک پدیده جهانی هستند که هیچ کس قادر به کنترل آن نیست و هیچ نهادی نمیتواند آن را تحریم کند . بدون نیاز به واسطه، میتوان این نوع ارزها را از نقطهای در جهان به هر کسی و در هر کجای دنیا ، انتقال داد .
کیف پول رمزارز ها
کیف پول یا ( ( Wallet یک نرم افزار برای تبادل داده های دیجیتالی معاملات ارزهای دیجیتال است ، که کلیدهای خصوصی ، عمومی و فهرست کل تراکنش ها را ذخیره میکند . این کلید ها برای کاربر این امکان را فراهم میکند که ارزهای دیجیتال خود را ارسال یا دریافت کند .
آیا ارز دیجیتال همان رمزارز است؟
خیر، ارز دیجیتال (ارز مجازی) مفهوم گسترده تری دارد و شامل هر گونه ارزی میشود که بهصورت دیجیتالی در دسترس است اما رمزارز، نوعی ارز دیجیتال است که بهمنظور امنیت شبکه و معاملات خود، از علم رمزنگاری استفاده میکند.
برای تفهیم بهتر این مطلب میتوان به 2 نوع ارز رایج در هر 2 بستر اشاره کرد:
- ارز دیجیتال متمرکز مانند وبمانی و پیپال
- ارز دیجیتال غیرمتمرکز مانند بیتکوین و اتریوم
پاسخ به سوالات متداول درباره ارز های رمزنگاری شده یا رمز ارزها
ارز دیجیتال (Currencies Digital): به شکلی از پول گفته میشود که امکان جابجایی در شبکه کامپیوتری را داشته باشد.
ارز رمزنگاری شده (Currencies Crypto): به نوعی ارز دیجیتال گفته میشود که تولید و انتقال آن با استفاده از الگوریتمهای خاص رمزگذاری شده، کنترل و تعیین میشود و به طور غیر متمرکز (بدون وابستگی به یک بانک و یا کشور خاصی) بر بستر شبکه بلاکچین کار میکند. مثل : بیت کوین و اتریوم و ... .
خرید و فروش ارزهای دیجیتال و یا ترید کردن، یکی از مواردی است که می تواند منجر به سودآوری برای کاربران گردد ، برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال ، کاربران می بایست به صرافی های آنلاین مراجعه نمایند تا بتوانند به استفاده از خدمات تبدیل ارزهای دیجیتال به دیگر ارزها و یا خرید و فروش ارزهای دیجیتال با پول نقد بپردازند .
به زبان ساده کیف پول معادل حساب بانکی است و به شما این امکان را میدهد که ارزهای دیجیتال را در آن نگهداری کنید. کیف پولها حاوی کلید خصوصی است و در واقع کیف پولها کلید خصوصی را در خود نگهداری میکند.
بله در بسیاری از کشور های جهان از ارز دیجیتال رمزنگاری شده بسیاری استفاده می شود و معاملات های سنگینی قابل اجرا است.